Coaching voor jongeren met AD(H)D & hun ouders

home-foto-1

Naarmate een kind ouder wordt, gaat de wereld om hun heen steeds meer veranderen en de mensen gaan steeds meer van ze verwachten. Dan kan het leven wel eens een moeizame weg worden om te bewandelen, en al helemaal wanneer de jong volwassene gaat werken, de woning gaat verlaten en misschien wel gaat samenwonen. 

Het is nooit te laat om te werken aan dat wat moeilijkheden geeft in het dagelijkse leven, het leven duurt immers nog lang genoeg.

Ik zie het aan mijn jongens, die ik heb laten testen. Mijn oudste (2001) kreeg in groep 6 de diagnose “add” , de vergeetachtige/dromer en mijn jongste (2006) “adhd” in groep 4, pittig karakter, vrolijk en beweeglijk. 

Ze doen “het” niet met opzet/expres. Dit is de manier van denken, het scheiden van hoofd,- en bijzaken en informatieverwerking. Het gaat net even anders dan bij de meeste kinderen. Bij het plannen, overzicht bewaren en omgaan met emoties kunnen ook de jongeren ondersteuning gebruiken. Samen gaan we op zoek naar wat ze echt heel leuk vinden, waar ze misschien wel talent in hebben. Waar voelen ze zich goed bij? Bewustwording van gedrag, hoe is het ook voor de anderen om je heen en hoe kunnen we dat veranderen voor jezelf als de omgeving?

Ondersteuning kan ook gegeven worden vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen.

Als je maar vaak genoeg hoort: je bent vervelend, je doet dit niet goed, ga maar uit de klas en waarom wil je niet luisteren !? dan sluipt dat er vanzelf in. 

AD(H)D is geen karaktertrek of opvoedingsfout 

Bij ons is het op bepaalde momenten nog altijd bijschaven maar we hebben veel gewonnen, vooral dankzij gekregen tips & tools waar ik als ouder nooit bij stil had gestaan en dat er een klankboord was, vond ik enorm fijn. Ik kijk niet meer snel op van een gebeuren want voor ons drietjes is het “normaal”. Er wordt altijd wel naar iets gezocht en soms gaat een verhaal van voor naar achter en eindigt in het midden. De AD(H)D heeft en zal ons niet verlaten, het heeft ons gemaakt tot wie we zijn. Door coaching zijn we met z’n drietjes een hecht gezin gebleven met begrip en liefde en helpen elkaar waar nodig,

Opvoeden is niet altijd leuk en opgevoed worden ook niet.